VOS – Verkeer op school 2023-2024

Wat is VOS?

Sinds kort bestaat er ook een deelwerkgroep VOS (Verkeer op School) die bestaat uit leerkrachten en verkeersouders. Zij houden zich enkel bezig met mobiliteit.

Presentatie algemene werking van VOS op school

Onze kinderen vertellen over de lopende VOS acties

Flitsactie

Deze FLITS actie is een initiatief van de werkgroep MOS/VOS en kadert in de wintercampagne van het Octopusplan. Deze loopt nog tot aan de krokusvakantie op vrijdag 9 februari. De kerndoelstelling van FLITS is ouders en kinderen stimuleren om ook in de winter te voet of met de fiets naar school te gaan, met extra aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid.

Zilveren medaille 2023

VBS Paridaens uit Leuven werd dit jaar opnieuw door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloond met een zilveren Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning wegens haar inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie.  

Digitale schoolpoortmedaille Zilver 2023

Beelden activiteiten

Helm op Fluo top

Paraat voor de schoolstraat

Spaakreflectoren plaatsen

Fietsparcours kleuterspeelplaats

Helm Op Fluo Top

Het gaat om een pilootproject van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), waar acht Vlaamse scholen aan mogen deelnemen. In het verleden had de VSV al een project waarbij kinderen die hun helm op en fluohesje aan hadden een sticker kregen op hun spaarkaart. Op het einde van het jaar konden ze zo bijvoorbeeld sparen voor tickets voor Planckendael of de Zoo van Antwerpen. De VSV is nu een nieuwe versie van dat project aan het uittesten in de lagere school en de eerste graad van het middelbaar in Paridaens.  Lees meer

HOFT_1280x851

Basisschool Paridaens heeft zopas, als allereerste Vlaamse school, de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2018 ontvangen uit handen van gouverneur Lodewijk De Witte. De prijs is een bekroning voor de jarenlange intensieve samenwerking met de kinderen, buurt, ouders, stad Leuven, lokale politie Leuven, Voetgangersbeweging vzw én de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.
Op termijn wil de school de allereerste autoluwe school van Vlaanderen worden.

De werkgroep Verkeer op School (VOS), bestaande uit leerkrachten en verkeersouders, is de initiator, katalysator en trekker van vele initiatieven met concreet resultaat. De afgelopen jaren heeft de school talrijke initiatieven genomen zoals het inrichten van de allereerste Leuvense schoolstraat met behulp van een geïntegreerde slagboom (Octopusstraat), een vaste bewegwijzering voor het fietsexamen, schoolfietsen voor alle kinderen en educatieve magnetische verkeersborden die het Leuvense circulatieplan toelichten. David Janssen, leerkracht en lid van de werkgroep VOS: “Met deze acties was basisschool Paridaens telkens pionier. En dit niet zozeer voor de primeur, maar wel om de ogen te openen hoe het anders kan. Ondertussen zijn er heel wat andere scholen in Vlaanderen die ons voorbeeld gevolgd hebben.” Lees meer

Paridaens-1eprijs VVP

VOS - Nominatie bij het Vlaams Congres Verkeersveiligheid

Met de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs zetten de VSV en de Vlaamse overheid dit jaar inspirerende projecten rond veilig verkeer voor kinderen en jongeren in de kijker. Wij zijn één van de 3 genomineerden bij het Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2018. Gisteren werden onze schoolprojecten rond verkeer en veiligheid nog eens uitvoerig in beeld gebracht en we kijken met z’n allen uit naar de uitreiking op 6 maart 2018.

Tevens een dikke dankjewel aan alle kinderen, leerkrachten en verkeersouders voor hun inzet en bijdrage!

Meer info en beelden volgen later via onze mediakanalen.